Child safety

Child safety - kind veiligheid


Omdat kinderen van nature nieuwsgierig zijn naar de wereld om hen heen en constant bezig zijn deze te ontdekken. Kunnen de meest simpele "raamdecoratie" producten al snel een potentieel gevaar vormen, denk hierbij aan koorden en kettingen van de raamdecoratie. Bij HR Design vinden wij dat alle gevaarlijke situaties en ongevallen veroorzaakt door koord- en kettingbediening te allen tijde moeten worden voorkomen.

Om deze risico's zo klein mogelijk te houden stelt de Europese Commisie scherpe veiligheidsvoorschriften voor raamdecoratie (NEN-EN 13120+A1). Alle HR Design producten worden aan de hand van deze norm geproduceerd.

De belangrijkste voorschriften zijn:

Wanneer de montagehoogte van de raamdecoratie bekend is.
Wanneer de montagehoogte bekend is, kunt u makkelijk de maximale bedieningslengte bereken. Het is hierbij belangrijk dat de ketting of het koord niet lager hangt dan 150 cm. (vanaf de vloer gemeten).
U kunt de volgende berekening gebruiken: montagehoogte - 150 cm. HR design kiest dan voor de dichtstbijzijnde beschikbare kleinere bedieningslengte.

Wanneer de montagehoogte van de raamdecoratie NIET bekend is.
Wanneer de montagehoogte niet bekend is, wordt de kettinglengte per wet bepaald op maximaal 100 cm.

Ketting geleider of koordkikker
Wij raden u te allen tijde aan om een ketting geleider of koordkikker te gebruiken bij u raamdecoratie, deze artikelen zorgen ervoor dat er geen gevaarlijke lussen ontstaan, waar u kind in vast kan komen te zitten.

De correcte montage van een ketting geleider

De correcte montage van een koordkikker

Uitzonderingen
Raamdecoratie in woonhuizen en publieke gebouwen dient aan de voorschriften te voldoen. In omgevingen waar het niet vanzelfsprekend is dat er kinderen tussen de 0 en 42 maanden aanwezig zijn, hoeft de raamdecoratie niet aan de standaard te voldoen. Denk hierbij aan kantoren, fabrieken en laboratoria. Als u niet zeker bent van het soort locatie waar het product wordt geplaatst, ga er dan altijd vanuit dat het gebruikt gaat worden in een omgeving waar kinderen zich zullen bevinden.

Uw raamdecoratie specialist kan u tevens adviseren over Child safety


Het HR design childsafety assortiment bestaat uit de volgende producten:

 • Kettingverbinder
  De verbinder zal losschieten wanneer er te veel spanning (meer dan 6 kg.) op de ketting komt te staan.
 • Valencia ketting geleider
  De Valencia ketting geleider zorgt ervoor dat, bij correcte plaatsing, er geen lussen in de ketting ontstaan.
 • Koordverzamelaar
  De koordverzamelaar bestaat uit 2 mat nikkel kleurige, magnetische delen, welke bij teveel spanning (meer dan 6 kg.) losschieten.
 • Valencia koordklem
  De Valencia koordklem wordt aan de achterkant van uw vouwgordijn geplaats, deze zal losspringen bij een gewicht van 3 of 6 kg.